Hvalpefodring

Vi tilbyder og anbefaler vore hvalpekøbere at følge vores kostplan, som løbende bliver revideret og kontrolleret. Hvalpens kilo-joulebehov og behovet for proteiner, aminosyrer, vitaminer og mineraler bliver beregnet på EDB efter alder, køn og vægt. Den delvis hjemmelavede mad til hvalpen skal suppleres med tilskud af kalk- vitamin- og mineralblanding, som er specielt blandet her hos os til den aktuelle EDB-kostplan. Den første blanding og kostplan løber over 5 uger, det samme gælder for næste blanding. Derefter vil der være ca. 2 mdr. imellem hver ny blanding og kostplan indtil hunden er 18 måneder. Hvis hvalpekøberne følger vores kostplan og supplerer kosten med den tilhørende vitamin- og mineralblanding de første 16 måneder, kan vi give garanti mod en invaliderende hofteledsdysplasi.

Årsagen til mange af hundens sygdomme senere i livet skal uden tvivl søges i fodringen under opvæksten, men også den ensformige fodring med fabriks-fremstillet foder kan medføre problemer af helbredsmæssig art. Mange foderfabrikanter tager det ikke så nøje med overskud af proteiner, kalk, vitaminer og mineraler. Den daglige dosis af konserveringsmidler, farve og det forkerte kød eller kornart til hvalpe har senere i livet givet mange hunde foderallergi og pels-problemer. Vi bruger derfor altid et grundfoder med lam og ris de første 12 måneder. Det medfører, at du undgår store udgifter til mange besøg hos dyrlægen og det er ikke dyrere at udskifte en del af grundfoderet med leverpostejtoast, A 38 og vindruekerneolie, når Stryhn´s grovhakkede leverpostej kan købes i tilbud.

I øvrigt kan udgifter til dyrlæge blive en stor og uventet post for økonomien, hvis der ikke i tide er tegnet en sygeforsikring, tidligst når hunden er 3 måneder, og senest inden den bliver 4 år. Forsikringen kan ikke tegnes, hvis hunden har haft alvorlige sygdomme.

De sygdomme, som meget ofte har sin årsag i mangler og fejl ved fodring, er HD (hofteledsdysplasi), osteocondrosis i skulderleddet, albueledsdysplasi, kræft, eksem og pels-problemer.

Hvad er så den rigtige fodring af en hvalp under opvæksten? Efter min mening er det fodring med et alsidigt foder, som indeholder produkter fra fødevaregrupperne, kød, korn, animalsk fedt, vegetabilsk olie, grøntsager, surmælksprodukter, æg og fisk givet i det rigtige indbyrdes forhold. Fodermængden skal til enhver tid passe til hvalpens alder, køn, vægt, race og den rigtige tilvækst, som for Flatcoated ikke må overstige 0,9 kg. om ugen fra 6. til 16. leveuge for tæver og 1 kg. om ugen fra 6. til 19. leveuge for hanner.
Derefter skal til-væksten falde jævnt, indtil hvalpen i 36. leveuge næsten har nået sin slut-vægt. Hvalpens skelet er dog slet ikke forbenet endnu på det tidspunkt, der mangler meget kalk i knoglerne, som stadig er bløde, og kan påføres skade ved overbelastning. Undgå voldsom leg, trapper, spring over forhindring og spring op på eller ned fra ting. Leg aldrig med en hvalp ved at kaste med frisbee, som den hopper og springer efter og bringer tilbage igen og igen.

Maden skal tilføres de manglende vitaminer og mineraler + calcium/fosfor i det rette forhold til hvalpens alder. Det tager intet færdigfoder, som skal kunne bruges til alle hunderacer og enhver alder, højde for.

Hvalpefoder, som ifølge fabrikanten kan gives fra 6 ugers alderen, indeholder f.eks. til en 8 ugers Flatcoat han hvalp på 7 kg. 3 gange så meget D-vitamin som behovet, 33 % for meget protein, 33% for meget calcium/fosfor og 3 gange for meget jern, zink og kobber. Det hvalpefoder, der bruges i vores kostplan, Regal Large Breed Puppy Lam og Ris, bliver fortyndet med leverpostejtoast og A 38 fra Arla eller Acido fra Thise (3,5 % fedt). Når maden derefter tilsættes vindruekerneolie og vores mineralblanding, som de første måneder består af dicalciumfosfat, kalciumkarbonat og de manglende vitaminer og mineraler, så får Flatcoat hvalpen den mest optimale fodring, der kan gives. Regal er fuldt deklareret med alle 25 vitaminer og mineraler og kan derfor lægges ind i EDB programmet, som nu tager hensyn til det rigtige indhold af både proteiner, aminosyrer, fedt, kulhydrater, flerumættede fedtsyrer, vitaminer og mineraler i den 2-3 mdr. gamle hvalps mad. Hvis hvalpekøberne får brug for et nemmere til-beredt måltid under rejse, kan vi anbefale Eukanuba ADULT Performance foderpiller. Eukanuba er også et godt ene-foder til genstart, hvis en hvalp har fastet 24 timer p.g.a. tynd mave. Husk at der ikke må gives kalk- vitamin- eller mineraltilskud bortset fra selen, mens der fodres med Eukanuba Adult som ene-foder i en kort periode.

En detalje ved vores kalk- vitamin- og mineralblanding, som vi anbefaler hvalpekøberne at bruge, til hunden er 18 måneder, er selen-indholdet. De danske landmænd kunne allerede i 1978 købe foder med tilsat selen. Først i 1988 begyndte enkelte hundefoderfabrikanter at tilsætte dette vigtige mineral, selv om amerikanske og engelske forskere har bekræftet, at mineralet, som er et antioxidant, er kræftforebyggende. Tabletterne fås i 100 mcg. styrke hos Matas og på Apoteket. Hos os har vi Lamberts 200 mcg. styrke fra Lamberts Healthcare Ltd. i England, hvor det er billigere. Begge styrker indeholder organisk selen, d.v.s. letoptagelig selen. Lamberts har valgt den organiske Seleno-L-Methionine form for selen p.g.a. den ekstra gode optagelse. Den selen, som er tilsat fuldfoderet fra fabrikanten, er som regel den uorganiske, der ikke er så letoptagelig i organismen.